Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ο δρόμος προς το Ιράν διέρχεται από το Κουρδιστάν και ξεκινά στη Συρία. »

Μετά την ιρανική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή, η πιο αποτελεσματική στρατηγική που μπορεί να υιοθετήσει το Ισραήλ είναι να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν και να το υποστηρίξει πλήρως.

Σε όλη τη Μέση Ανατολή το Ισραήλ αντιμετωπίζει ποικίλες απειλές κατά της ασφάλειας, από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη χερσόνησο του Σινά. Αυτές οι ήδη υπάρχουσες απειλές εκτοξεύονται από το Ιράν που επιδιώκει να δημιουργήσει μια σιιτική ημισέληνο από τον Περσικό Κόλπο στη Μεσόγειο Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα. Στο πλαίσιο της επιδίωξης της δημιουργίας μιας σιιτικής ημισελήνου, ο διοικητής των Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών Gen. Qasem Soleimani δήλωσε πρόσφατα ότι η Χαμάς εργάζεται για να σκουπίσει το Ισραήλ από τον χάρτη καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία έκτισε το τρίτο υπόγειο εργοστάσιο παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων.

Για να υποστηρίξει το καθεστώς του Assad και τη Χεζμπολάχ, το Ιράν χρειάζεται εδαφική συνοχή από το Ιράν στο Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εισάγει αναλώσιμα με ευκολία στους πληρεξούσιους μέσω χερσαίων διαδρομών, διότι το Ισραήλ έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να διεισδύσει και να σταματήσει τις μεταφορές ιρανικής θάλασσας ή αέρα ευκολότερα. Ωστόσο, ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στη Συρία και το Ιράκ θα χώριζε εδαφικά τη Σιιτική ημισέληνο, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο το Ιράν να διεξάγει τις τρομοκρατικές του δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή. Η περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης του Προέδρου Masoud Barzani, δεν θα επιτρέψει να διέρχονται ιρανικές αποστολές σε τρομοκρατικές ομάδες μέσω του εδάφους της.

Εάν το Κουρδιστάν γίνει πλήρες ανεξάρτητο κράτος στο Βόρειο Ιράκ και σε μέρη της Συρίας, τα εμπόδια για το Ιράν θα αυξηθούν σημαντικά.
Όπως δήλωσε ο Σύριος Κούρδος αντιφρονούντας Σέρκο Αμπάς, «Ο δρόμος προς το Ιράν περνάει από το Κουρδιστάν και ξεκινά στη Συρία». Υποστήριξε ότι οι Κούρδοι μπορούν να οδηγήσουν τη Συρία σε μια νέα εποχή, όπου το νεοσύστατο κράτος βρίσκεται σε ειρήνη με όλους τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Έχοντας μια άλλη μουσουλμανική χώρα στην περιοχή διατηρώντας ζεστές και φιλικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ, αυτό μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό της περιφερειακής απομόνωσης του εβραϊκού κράτους.

Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι το Ισραήλ πρέπει να υποστηρίξει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, επειδή είναι το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς. Οι Κούρδοι υποσχέθηκαν μια χώρα στη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά αυτή η υπόσχεση απαξιώθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης, αφήνοντας τους Κούρδους ως το μεγαλύτερο έθνος στη γη χωρίς χώρα, μια πραγματικότητα που πλήττει 40 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Κούρδοι έχουν τη δική τους μοναδική κουλτούρα, ιστορία και γλώσσα, οι οποίες διαφέρουν από εκείνες των Τούρκων, των Περσών και των Αραβικών γειτόνων τους. Επιπλέον, στο παρελθόν οι Κούρδοι είχαν ισχυρούς ηγέτες που συνομίλησαν με τον Εβραϊκό λαό, όπως ο Σαλαντίν.

Επιπλέον, οι Κούρδοι κυβερνήθηκαν στο παρελθόν, κάτω από τη δυναστεία Ayyubid και το Bohtan Emirate, να αναφέρουμε μερικές. Στην πραγματικότητα απορροφήθηκαν μόνο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1908. Για το λόγο αυτό, οι Κούρδοι έχουν μια ισχυρή αίσθηση εθνικισμού.

Οι Κούρδοι πιστεύουν με πάθος ότι η κουλτούρα, η γλώσσα και το ιστορικό τους πεπρωμένο μπορούν να υλοποιηθούν καλύτερα δίνοντάς τους τα ίδια δικαιώματα που έχουν και άλλα έθνη.

«Μόνο η κουρδική δύναμη, μια κουρδική στρατιωτική δύναμη και ένα κουρδικό κράτος μπορούν να εγγυηθούν ότι ο κουρδικός λαός θα μπορέσει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, το είδος της ζωής που μπορεί να οδηγήσει ένα έθνος που έχει το δικό του κράτος», δήλωσε ο Ισραηλινός επιστήμονας Δρ Mordechai Kedar . «Αυτό είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο μια ηθική θέση. Δεν είναι μετανάστες, δεν είναι εισβολείς και δεν θα πάνε οπουδήποτε αλλού. Η Δύση και ιδιαίτερα το Ισραήλ πρέπει να υιοθετήσουν μια ηθική στάση – η οποία επίσης συμβαίνει να είναι μια ρεαλιστική στάση – και να υποστηρίξει, τόσο με λόγια όσο και με πράξη, τα νόμιμα δικαιώματα των Κούρδων σε πλήρη ανεξαρτησία και σε ένα κράτος όπως όλοι οι άλλοι λαοί του κόσμου . Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τους απελευθερωθούν από δεκαετίες ταλαιπωρίας που προκλήθηκαν από τα μακροχρόνια εξαφανισμένα αποικιακά συμφέροντα.

«Όλα τα έθνη που είναι τόσο πρόθυμα να αναγνωρίσουν έναν παλαιστινιακό λαό, έναν πλασματικό λαό του οποίου η ύπαρξη ήταν άγνωστη πριν από τη δεκαετία του 1970, ένας λαός χωρίς τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την εθνότητα ή την επικράτειά του – ας τις ακούμε για τους Κούρδους. Οι Κούρδοι είναι ένα πραγματικό έθνος, το οποίο αξίζει περισσότερο από την αναγνώριση και τα δικαιώματα από τον εικονικό παλαιστινιακό λαό.»

(ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ο παλαιστηνιακός λαός φέρει την καταγωγή από τους αρχαίους Κρήτες Φιλιστιαίους χιλιάδες χρόνια π.Χ , όπως ακόμα και o ίδιος Εβραίος ιστορικός Ιώσηπος καταμαρτυρεί. Οι Παλαιστίνιοι είναι εκεί πρίν από τους Εβραίους οι οποίοι ήρθαν εκ των υστέρων και προσπάθησαν να διώξουν τους Παλαιστηνίους με τις σφαγές του Ιησού του Ναυή κ.α.| ISTOSNEWS)

Μέσα στον αραβικό κόσμο, είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι πολλοί αντιλαμβάνονται τους Κούρδους με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν το κράτος του Ισραήλ.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με ένα άρθρο που γράφτηκε από τον Ofra Bengio στη Μεσανατολική τριμηνιαία, το 1966, ο ιρακινός υπουργός Άμυνας Αλ-Αζίζ Αλ-Ουκάλι κατηγόρησε τους Κούρδους του Ιράκ ότι προσπάθησαν να ιδρύσουν «δεύτερο Ισραήλ» στη Μέση Ανατολή. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «η Δύση και η Ανατολή υποστηρίζουν τους επαναστάτες να δημιουργήσουν ένα νέο ισραηλινό κράτος στα βόρεια της πατρίδας όπως είχαν κάνει το 1948 όταν δημιούργησαν το Ισραήλ. Είναι σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία.

Σύμφωνα με τον Μπένγιο, αυτές οι αντιλήψεις μιλούν τόμους τόσο για το πώς αντιλαμβάνονται οι Κούρδοι και το Κράτος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Υποστήριξε ότι αυτά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν και τα δύο έθνη στον αραβικό κόσμο παράλληλα με τις ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών δημιουργούν μια κοινή συγγένεια μεταξύ των Εβραίων και των Κούρδων. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Ισραηλινοί πρέπει να υποστηρίξουν τους Κούρδους στην πραγματοποίηση των εθνικών τους προσδοκιών.

Ο συγγραφέας είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ανώτερος ερευνητής των μέσων ενημέρωσης που εδρεύει στο Ισραήλ.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here