Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Πολλοί γνωρίζουμε ότι η αναγνώριση του Κουρδικού κράτους έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Ισραήλ αλλά και την στρατιωτική ενίσχυση της Αμερικής. Οι Εβραίοι όμως, είναι λαός σκληρός που δεν συμπαθεί εύκολα άλλο λαό και έτσι η συμπάθεια του Ισραήλ στους Κούρδους σίγουρα δεν γίνεται από αγάπη αλλά εξυπηρετεί γεωστρατηγικά σχέδια του Μεγάλου Ισραήλ και της επιβολής του στην Μέση Ανατολή διαρρηγνύοντας τον Σιιτικό άξονα Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λίβανο.

Η δημιουργία Κουρδιστάν στην καρδιά του σιιτικού τόξου θα αποδυναμώσει το αντισιωνιστικό σιιτικό άξονα και θα ενισχύσει το δίκτυο πληροφοριοδοτών της Μοσάντ στην Μέση Ανατολή. Εφόσον το ISIS δεν μπόρεσε να πετύχει την εγκαθίδρυση Ισλαμικού χαλιφάτου ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θα προχωρήσει το Plan B που είναι η εγκαθίδρυση Κουρδιστάν.

Το 1917 ήταν ένας από τους πολεμικούς σκοπούς του Woodrow Wilson η δημιουργία του Κουρδιστάν, της Αρμενίας και του Ισραήλ. Αφού έστειλε την Επιτροπή King-Craine για να εντοπίσει ακριβώς τους εκεί κατοικούντες πληθυσμούς, διακήρυξε μέσω της υπαγορευθείσης ειρήνης των Sevres (1920) την ανακήρυξη του Κουρδιστάν – που στον διπλανό χάρτη απεικονίζεται με ροζ χρώμα. Η διάσκεψη ενέκρινε επίσης την δυνατότητα της περιοχής που απεικονίζεται με γραμμοσκιές (το σημερινό Ιράκ) να προσωρήσει μέσω δημοψηφίσματος στο Κουρδιστάν. Παρά ταύτα το κράτος αυτό δεν είδε ποτέ το φως της ημέρας και ακυρώθηκε κατά τη διάσκεψη της Λωζάνης. Μόνο αυτή η περιοχή μπορεί να διεκδικηθεί έννομα από τους Κούρδους

 

Το Κουρδικό Πετρέλαιο και η Μοσάντ

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υποστήριζαν ένα ημιαυτόνομο Κουρδιστάν, αγοράζοντας από τις περιοχές που κατείχαν πετρέλαιο αξίας 3,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια ενέργεια που είχε και για τα δύο μέρη γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη

Το 2015, οι Financial Times ανέφεραν, ότι το Ισραήλ είχε εισαγάγει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον το 77% της ζήτησης πετρελαίου από το „Κουρδιστάν“ , μεταξύ Μαΐου και 11ης Αυγούστου το εισαχθέν πετρέλαιο ανήρχετο σε περίπου 19 εκατομμύρια βαρέλια. Στο διάστημα αυτό περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών από το Βόρρειο Ιράκ διεξάγονταν από το τουρκικό λιμάνι Ceyhan με προορισμό το Ισραήλ και ήταν αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων, όπως εξηγούσε η έκθεση, που τα ανέφερε ως „δεδομένα αποστολής, εμπορικά συμβόλαια και δορυφορική παρακολούθηση των δεξαμενόπλοιων“.

Τόσο οι ιστορικές όσο και οι σημερινές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Κούρδων ωφέλησαν και τις δύο πλευρές. Στο παρελθόν το Ισραήλ έπαιρνε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών των Κούρδων και υποστήριξη από μερικές χιλιάδες Εβραίους που είχαν εγκαταλείψει το Ιράκ λόγω διωγμών από τους οπαδούς του κόμματος Bath. Οι Κούρδοι έπαιρναν προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια, όπως και επαφές με τον έξω κόσμο, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ. Οι πρώτες επίσημες επιβεβαιώσεις, ότι το Ισραήλ υποστήριζε τους Κούρδους, πάνε πίσω στις 29 Σεπτεμβρίου 1980, όταν ο Πρωθυπουργός Menachem Begin αποκάλυψε, ότι το Ισραήλ υποστήριζε τους Κούρδους κατά την εξέγερσή τους εναντίον της ιρακινής κυβέρνησης από το 1965 έως το 1975 και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το γνώριζαν. Ο Begin πρόσθεσε, ότι το Ισραήλ έστειλε εκπαιδευτές και όπλα, αλλά όχι ομάδες μάχης.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ο Mullah Mustafa Barzani (ο πατέρας του  Masoud Barzani) πλησίασε την Ουάσιγκτον και τον Σάχη της Περσίας. Έγινε αξιωματικός του Mossad.

 Εδώ τον βλέπουμε στο Ισραήλ με τον Abba Eban (Υπουργό Εξωτερικών) και τον στρατηγό Meir Amit (Διευθυντή του Mossad)

 

Οι σχέσεις των Κούρδων με το Ισραήλ

Οι σχέσεις των Κούρδων με το Ισραήλ έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Το αργότερο μετά το 1960 το Ισραήλ έχει, με κάποιες διακοπές, βοηθήσει τους Κούρδους σε θέματα ασφάλειας και με στρατιωτικούς εκπαιδευτές. Αυτό χρησίμευε κυρίως σαν ένα παιχνίδι εναντίον του Saddam, ενώ το Ισραήλ διεξήγαγε πόλεμο εναντίον δύο αραβικών του γειτόνων, που προσπαθούσαν να συντονισθούν. Αλλά η αμοιβαία αυτή κατανόηση δημιούργησε μια βαθιά κουρδο-ισραηλινή σχέση. Όλα τα σημάδια δείχνουν, ότι αυτή η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η προμήθεια του Ισραήλ με φτηνό κουρδικό πετρέλαιο δεν δείχνει μόνο την εμβάθυνση των οικονομικών τους σχέσεων, αλλά και μια ισραηλινή σανίδα σωτηρίας για το οικονομικά αδύναμο Erbil, που δίνει στους Κούρδους σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή ένα στρατηγικό δάνειο.

Οι Κούρδοι έχουν συμμαχήσει με τον μεγαλύτερο εχθρό της Συρίας – το Ισραήλ – τα σχέδια του οποίου για το Projekt „Μεγάλο Ισραήλ“ συμπτωματικά είναι σχεδόν τα ίδια με το Projekt των Κούρδων για το „Κουρδιστάν“ . Στο σχέδιο Oded Yinon, που είναι το σχέδιο για το „Μεγάλο Ισραήλ“, ζητείται επιτακτικά η χρησιμοποίηση των Κούρδων για αποσχιστικά κινήματα στις γειτονικές χώρες, που γι‘ αυτούς θα προωθούσαν δήθεν τα σχέδιά τους για μια μεγαλύτερη κυριαρχία στην περιοχή . Είναι ενδιαφέρον, το ότι οι Κούρδοι δεν λαμβάνουν υπ’όψιν αυτή την συμμαχία, που την θεωρούν απλώς σαν ένα απαραίτητο βήμα για τον τελικό τους στόχο, τη δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδιστάν.

Κάθε σχετικά μεγάλη πολιτική ομάδα των Κούρδων στην περιοχή έχει μακροχρόνιους δεσμούς με το Ισραήλ. Και όλες σχετίζονται με μια  μεγαλύτερη εθνική βία εναντίον Αράβων, Τουρκμενιστάνων και Ασσυρίων. Από το ΡΚΚ στην Τουρκία, το PYD και YPG στη Συρία, το PJAK στο Ιράν το πιο περιβόητο απ΄όλα είναι το καθεστώς της μαφίας Barzani-Talabani στο βόρειο Ιράκ (KRG/Peshmerga). Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι το Erbil (η πρωτεύουσα της αυτόνομης κουρδικής επαρχίας στο Ιράκ, ΕΣ) υποστήριζε με όπλα το Daesh για να αποδυναμώσει την ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Και αν επιτέλους γίνει κατανοητό, ότι το Erbil είναι το μέτωπο του Tel Aviv στο Ιράκ, τότε γίνονται όλα σαφέστερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ισραήλ υποστήριζε το KRG (Κουρδική Κυβέρνηση) πριν από τη στρατιωτική του δέσμευση με το ISIS, με όπλα και εκπαιδευτές . Επί οικονομικού επιπέδου το Ισραήλ παρέσχε στο KRG την κρίσιμη υποστήριξή του αγοράζοντας το 2015 κουρδικό πετρέλαιο, όταν καμία άλλη χώρα δεν ήταν πρόθυμη να το αγοράσει, γιατί η Βαγδάτη θα την μήνυε να πληρώσει πρόστιμο. Ο Υπουργός Φυσικών Πόρων του KRG, Ashti Hawrami, παραδέχθηκε μάλιστα αυτή τη ρύθμιση, λέγοντας ότι το κουρδικό πετρελαίου διοχετεύονται συχνά μέσω του Ισραήλ για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Τον Ιανουάριο του 2012, η ​​γαλλική εφημερίδα Le Figaro ισχυρίστηκε, ότι ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες στρατολογούν ιρανούς διαφωνούντες και τους εκπαιδεύουν σε μυστικές βάσεις στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ . Με την συνεργασία του με τους Κούρδους, το Ισραήλ αποκτά στο Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία μάτια και αυτιά. Ένα χρόνο αργότερα η εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε, ότι η Τουρκία αποκάλυψε στις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ένα ολόκληρο δίκτυο ισραηλινών κατασκόπων, ανάμεσα στους οποίους, όπως πιστευεται, βρίσκονται και δέκα Κούρδοι που συναντιόντουσαν με μέλη της Mossad στην Τουρκία  . Η επισφαλής αυτή σχέση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα

 

Οι Κούρδοι χρησιμοποιούνται για την αποσταθεροποίηση και του Ιράν

Έγγραφα που δημοσιευθηκαν στο Wikileaks το 2010 δείχνουν, ότι ο Meir Dagan, επικεφαλής της ισραηλινής Mossad, ήθελε να χρησιμοποιήσει Κούρδους και εθνικές μειονότητες για να ανατρέψει την ιρανική κυβέρνηση. Η ισραηλινή μυστική υπηρεσία σκόπευε να δημιουργήσει ένα μαλακό και διαιρεμένο Ιράν, παρόμοιο με την κατάσταση στο Ιράκ, όπου οι Κούρδοι θα έχουν τη δική τους αυτόνομη κυβέρνηση, όπως είπε σε έναν αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Το Partiya Jiyana Azad a Kurdistan (PJAK), μια αγωνιστική εθνικιστική κουρδική ομάδα που εδρεύει στο βόρειο Ιράκ, ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον ιρανικών δυνάμεων στην κουρδική επαρχία του Ιράν (Ανατολικό Κουρδιστάν) και σε άλλες περιοχές που δεν κατοικούν Κούρδοι. Τα μισά μέλη του PJAK είναι γυναίκες. Το PJAK έχει περίπου 3.000 ένοπλους στρατιώτες. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα άλλο παράδειγμα Κούρδων, οι οποίοι βρίσκονται στη μέση μιας σύγκρουσης και χρησιμοποιούνται από τη Δύση πιόνια.

Η ομάδα αυτή είναι στενά συνδεδεμένη με το PKK. Το Ιράν έχει κατηγορήσει συχνά το PJAK και άλλες κουρδικές εθνικιστικές ομάδες του Ιράν, ότι υποστηρίζονται από το Ισραήλ. Ο δημοσιογράφος Symour Hersh ισχυρίστηκε επίσης, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το PJAK και άλλες ιρανικές ομάδες αντιπολίτευσης. Εν πάση περιπτώσει, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ αρνούνται ότι υποστηρίζουν το PJAK. Στην πραγματικότητα, ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός χαρακτήρισε πέρυσι το PJAK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως διαπίστωσε το 2004 ο Hersh: „Οι Ισραηλινοί έχουν μακροχρόνιες σχέσεις με τις φατρίες των Talibani και Barzani στο Κουρδιστάν και υπάρχουν πολλοί Κούρδοι Εβραίοι, που μετανάστευσαν στο Ισραήλ, εξακολουθούν όμως να έχουν πάρα πολλές διασυνδέσεις. Όμως κάποια στιγμή πριν από το 2004, δεν ξέρω ακριβώς πότε, θα έλεγα έξι, οκτώ μήνες πριν, το Ισραήλ ξεκίνησε συνεργασία με ορισμένους εκπαιδευμένους Κούρδους κομάντος, προφανώς μια ιδέα των ισραηλινών – όπου μερικές επίλεκτες ισραηλινές μονάδες καταδρομέων, CONTER-τρομοκρατία ή τρομοκρατικές μονάδες, ανάλογα με την εκάστοτε οπτική γωνία, να τους εκπαιδεύει – για να τους ανάψει τα αίματα.“

Γιατί είναι οι λεγόμενοι Κούρδοι „μαχητές της ελευθερίας“ έτοιμοι να πέσουν στο κρεβάτι με τον καθένα που ενδιαφέρεται για την αποσταθεροποίηση της Συρίας;

Το Ιράκ, η Συρία, η Τουρκία και το Ιράν αντιτίθενται σθεναρά στην άποψη, ότι τα σύνορα και η κυριαρχία τους πρέπει να μοιραστούν με τις ΗΠΑ, ακόμα και με το τωρινό νέο κοινωνικο-τεχνικό πείραμα που υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ / το ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here